Υπασφάλιση κατοικίας εντοπίζεται σε συμβόλαια που έγιναν μέσα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα...

2021-11-09

Αν η κατοικία σας είναι προϊόν δανεισμού και η σύναψη συμβολαίου για την ασφάλιση της έγινε μέσα από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ελέγξτε άμεσα το ασφαλισμένο ποσό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν χρειαστεί να αποζημιωθείτε, να μην πάρετε το ποσό που αντιπροσωπεύει τη σημερινή αξία του ακινήτου σας (την αξία αντικατάστασης δηλαδή), πολύ πιθανόν να πάρετε την αξία που αντιπροσώπευε το ακίνητο σας, 2,5,10 ή και 20 χρόνια πριν, υπάρχουν φυσικά ορισμένες εξαιρέσεις όπου γινόταν μια υπερεκτίμηση του ακινήτου, ώστε να βοηθηθεί ο δανειολήπτης, με συνέπεια σήμερα το ποσό κάλυψης να αντιπροσωπεύει τη πραγματική αξία του ακινήτου, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις εντοπίσαμε ότι το ποσό κάλυψης ισούται με το ποσό δανεισμού και όχι με τη πραγματική αξία του ακινήτου.

Μερικά παραδείγματα περιπτώσεων που εντοπίσαμε το τελευταίο χρόνο:

1. Μαρίνα - δανεισμός από πρώην συνεργατικό Ίδρυμα: υφισταμενη κάλυψη 400,000 το σημερινό υπόλοιπο του δανείου, ενώ η πραγματική αξία της κατοικίας είναι 1.1 εκ.

2. Θεοδόσης- δανεισμός για αγορά κατοικίας από τράπεζα το 2002, σημερινή κάλυψη €171,000 η τότε αξία των 100,000 λιρών, πραγματική αξία σήμερα 280,000.

3. Σωτήρης- δανεισμός από πρώην συνεργατικό Ίδρυμα το 2008, υφιστάμενη κάλυψη 100,000, σημερινή αξία €160,000.

Ολες οι περιπτώσεις διενεργήθηκαν με τον ίδιο χειρισμό, μαζί με όλα τα έγγραφα δανεισμού,  υπογράφεται ακόμη ένα που αφορά τη σύμβαση ασφάλισης του ακινήτου που χρηματοδοτείται, το πρόβλημα δημιουργείται κατά κύριο λόγο στη πορεία, λόγω ανυπαρξίας επαγγελματία ασφαλιστικού συμβούλου, για τη παρακολούθηση και επαναξιολόγηση του του ποσού κάλυψης. Σε όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε, δεν μας αναφέρθηκε ποτέ ότι τους έγινε σύσταση για επαναξιολόγηση του ποσού κάλυψης.  

Κάτι επίσης λυπηρό, είναι ότι ορισμένοι πελάτες, συνέδεσαν την ασφάλιση κατοικίας αποκλειστικά με το δανεισμό και χρειάζονται πολλά επιχειρήματα ώστε να πεισθούν να αναθεωρήσουν το ποσό κάλυψης γιατί αφορά πρωτίστως τη διασφάλιση της περιουσίας τους και όχι μόνο τη διασφάλιση του δανείου. 

- Ανδρέας Κωνσταντινίδης